top of page

Curlingen är en gammal sport. I curlingens hemland Skottland finns det än idag existerande klubbar som bildades på 1700-talet. Till Sverige kom curlingen 1846 via en skotsk konsul i Uddevalla. Svenska Curlingförbundet bildades 1916. Curling spelas idag i ett 30-tal länder. Den är som störst i Kanada med omkring ca 1 miljon aktiva. Skottland, USA och Schweiz är också stora curlingländer. I Sverige finns ca 100 klubbar.

Curling blev en olympisk gren år 1998 i OS i Nagano, Japan.

Helsingborgs Curlingklubb bildades 1958 och hallen byggdes 1973. Klubben har ett 80 - tal medlemmar och har precis firat firat 50 års jubileum.

Historik över HELSINGBORGS CURLINGKLUBB 1958 – 2008

 

I oktober 1958 skriver disponent Björn Kugelberg till sin gode vän Albinsson på Svenska Curlingförbundet att han nu har flyttat ner till Helsingborg. Här har han sonderat terrängen angående bildandet av en curlingklubb, och funnit att intresset var stort. Här fanns ett antal personer som hade spelat curling innan de flyttat ner till Helsingborg, bl.a. Dr. Stenport. Kugelberg ville att Albinsson eller någon annan från Förbundet kom ner till Helsingborg och informerade om curling inför bildandet av en ny curlingklubb.

Kugelberg hade också varit i kontakt med kommunen om att få bygga en bana som skulle kunna vara klar 1960.

Klubben bildades på hösten 1958 och de som var med från början i den nya klubbens styrelse var ordf. Yngve Hoffman, sekr. Björn Kugelberg, P-E Holmström, Sven-Erik Sjödin, Maud Sjödin, Kajsa Bielke, Gunnar Olsson, Arne Johansson

Av olika anledningar blev den tilltänkta banan inte byggd 1960, utan man fick spela på konstisbanan utomhus. På grund av vädret blev detta inte hållbart i längden varför man fick komma och spela i Vegeholmshallen i Ängelholm i stället. Man hade dock inte gett upp hoppet om en egen hall utan den byggnadskommite som hade bildats vid klubben tillkomst hade haft täta kontakter med kommunen. När så kommunen bestämde sig 1972 att bygga en ny ishall blev det klart att man ställde tomt och skötsel av den kommande 3 banors curlinghallen till klubbens förfogande avgiftsfritt, men med viss dispositionsrätt.
Klubben skulle stå för byggnationen och bekosta den själv. För att finansiera bygget bildades ett kommanditbolag med andelar á 1.000:- styck. Brev skickades ut till ett stort antal företag och privatpersoner som kunde tänkas vara intresserade att köpa andelar.

Den 3 maj 1973 tog sekreteraren i Svenska Curlingförbundet det första spadtaget till den nya hallen. Medlemsantalet hade sjunkit från att vid klubbens bildande varit 150 st till att nu vara nere på ca 30 st, mest beroende på resorna till hallen i Vegeholm.

Vid ett styrelsemöte bestämdes att man i november 1973 skulle ha en invigningstävling, Swedish Cup med supé på Hotell Mollberg. Till denna bjöd man in de som stött klubben aktivt under uppförandet av hallen. Vidare skulle man arrangera en TV-sänd match mellan de nya svenska världsmästarna och Kanadas VM lag som hade besegrats i finalen.

Den10 november 1973 öppnades hallen med skotska säckpipeblåsare, och med att den kände skotten Allan Cameron satte första stenen mitt i boet till stort jubel från de närvarande. Det var 32 lag anmälda till tävlingen, med bland annat lag från Skottland, Norge, Danmark, Tyskland samt några av Sveriges bästa lag.

Svenska Curlingförbundet ställde upp med ett lag” Presidentlaget”, som bestod av förbundsordföranden genom åren. Det gick bra för Presidentlaget som tog sig till slutspel. Även Helsingborg tog sig till slutspel och blev 6:a. Ett par dagar senare var det dags för den TV-sända matchen mellan Sverige & Canada.Det blev en spännande match som efter 10 omgångar stod 5/5. I extra omgångens sista sten tog Kanadas en 2:a och fick revansch med 7/5.

1976 blir det så dags för klubben att arrangera ännu en stor tävling. Man hade av Förbundet tilldelats SM-mixed. Tävlingen blir den hittills största med 19 lag anmälda. Den stora middagen med sillasmörgås och skånsk kalops blev en succé. Av de deltagande lagen från Helsingborg fanns en av landets största sportprofiler G-A Bielke. Bielke har haft många strängar på sin lyra. Bland annat har han spelat SM-final i golf som 16 åring. Han blev senare SM mästare i golf 2 ggr, EM mästare 2 ggr och Stor Grabb 6 ggr. Han har varit fotbollsmålvakt i div.II, allsvensk bandyspelare och han var också med i det Helsingborgslag som tog silver i Curling SM 1968.

Bland de andra deltagande lagen från Helsingborg fanns den då 13 åriga Monica Persson som visat stor talang under det år som hon spelat, och hon var den yngsta spelaren som spelat SM-mixed.

1978 spelades SM-damer i Växjö och där gick det bra för Helsingborgs-damernas lag Widemar, Persson, Johansson samt Broome. Man vann i Växjö och kvalade därmed in till SM-slutspel i Sollefteå.

Samma dag spelade Helsingborgslaget med skipper Jan Berggren, Tom Berggren, Ulf Wiinberg samt Steffan Hoffman regionsmästerskap i Göteborg. Laget kom på 2:a plats och fick därmed vara med att tampas om SM.

1980 blev en stor dag i klubbens historia då blott den nu 17 åriga Monica Persson vann SM i figurspel. Hon hade 47 poäng och var endast 4 poäng sämre än vad herrarna noterade i sitt slutresultat.

Klubbens herrlag med skipper Nilsson, Edfeldt, Levenius och Molander vinner div II och
spelar nästa säsong i allsvenskan.

1982 fick klubben förtroendet att arrangera lag-SM för herrar. Det gick bra för klubbens lag Nilsson som tog sig till semifinalen efter bland annat slagit Världsmästarna lag Djursholm med 7/4. Vann gjorde Karlstad. Det var dock det en stor seger för klubben rent arrangörsmässigt då man inte trodde att det gick att genomföra ett SM på 3 banor. Ordförande Arne Johansson & Co. bevisade motsatsen.

Efter SM 1982 splittrades lag Nilsson då spelarna flyttade åt olika håll i landet. Kvar i klubben fanns Torsten Ekström som bildade ett nytt lag tillsammans med Lars Björck, Stellan Öberg och Ulf Jönsson. Säsongen 84-85 blev framgångsrik för lag Ekström. Man vann de två största turneringarna i Danmark. I Gentofte Cup besegrade man bl.a. före detta väldsmästarrinorna lag Sadie Anderson från Skottland. Lag Ekström vann även Hvidovre Cup där man besegrade Örebros elitserielag med 8-7 i en spännande final.

År 1985 när Helsingborg firade 900 år som stad spelades en Jubileumscurling. Denna tävling kallades sedan under några år för Öresundscurlen.

1986 kvalificerade sig Lag Ekström för SM i Sundbyberg. Laget kom på en 9:e plats av 32 deltagande.

Under slutet av 80-talet var utbytet med Danmark stort och flera av de lag som skulle representera Danmark i EM o VM kom till Helsingborg för att träningsspela.

1986 kom också en av klubbens största eldsjälar, Lars Waern till klubben. Han kastade sig in i arbetet med att få igång juniorcurlingen, som varit dålig de sista åren. Han startade en speciell tävling, Gymnasiecurlen. Lars var fenomenal på att ordna sponsorer. Vinnande lag vann bl.a. resor till Mallorca till föräldrarnas stora oro. Under Lars ledning fick vi också ett lag till finalen i Sverigecupen i Falun. Det blev silver till lag Tomas Dalebring, Patric Norell, Johan Tallberg samt Rickard Ekstrand. Lars ordnade också så att man kunde spela curling utomhus på naturis på dammarna vid Krematoriet. Detta blev mycket uppmärksammat av flanerande Helsingborgare.

1987 kom lag Ekström delad 1:a i div I och det spelades ett särspel om en elitserieplast i Helsingborg. För motståndet stod lag Eriksson från Norrköping. Det var bäst av tre matcher som gällde och efter tre jämna och spännande matcher vann Norrköping med 2-1 i matcher.

1988 kvalificerade sig lag Ekström för SM i Östersund. Laget slutade denna gång på en 7.e plats av de 32 deltagande.

De medlemmar och företag som köpte kommanditandelar har efter hand donerat dessa till klubben, vilket vi är mycket tacksam för. Numera ägs hallen helt av klubben.

Redan 1962 gick Bengt Sylvan med i klubben. Bengt har spelat med många av de lag som representerat klubben i olika seriespel. Bengt är fortfarande aktiv och spelar varje onsdag lika elegant som förr.

1978 kom Stig Collin in i klubben, och efter något år tog han plats i klubbens styrelse. Stig har innehaft alla de uppdrag som finns i en styrelse och under alla år har han visat ett brinnande intresse för den uppgift han tagit på sig.

Under 1997-1998 har också det danska dam OS-laget tränat i hallen, och det gav ett silver som resultat.

År 2007 genomfördes en större ombyggnad av vårt klubbrum för att göra det möjligt att ta emot fler lag när vi har tävlingar. Till klubbens 50-års jubileum 2008 arrangerades en stor tävling med 18 deltagande lag. Denna jubileumstävlingen vanns av Halmstad CK. Jubileumsfesten firandes ombord på båten Tycho Brahe med ca 140 deltagande och representanter från Helsingborgs stad, Curlingförbundet och flera av våra hedersmedlemmar.

Idag 2008 består klubben av ca 80 medlemmar.

Framforskat ur arkivet av
Carl-Johan Kruuse af Verchou
Kompletterat av Lars Björck

bottom of page